2019. aasta numbrites ja numbrite taga  | EESTI NOORSOOTEATER
Tagasi

2019. aasta numbrites ja numbrite taga 

jaga
08. Jaanuar 2020 | 9:29

NUKU teater pakkus eelmisel aastal mõtte- ja tundeainet 609 etendusel kokku ligi 85 000 inimesele. Lisaks võis näha 21 lavastust maailma nuku- ja visuaalteatriparemikust. visuaalteatrifestivalil NuQ Treff ning ligi 21 000 NUKU muuseumi külastaja maailm sai nukuteatrikogemuse võrra rikkamaks. Ühtekokku suheldi teatrikeeles 2019. aastal üle 105 000 külastajaga. 

Teatri kunstilise juhi Mirko Rajase sõnul oli eelnev aasta jätkuvalt sisuliste arengute teenistuses.

„Oleme viimastel aastatel teadlikult võtnud repertuaari lavastusi, mis on ülesehituse ja teemade poolest olulised nii meie peamisele sihtgrupile kui ka näitlejatele ja lavastajatele, kuid milles ilmtingimata ei domineeri nuku- ega visuaalteater,” ütles Rajas. „Eriilmeliste väljendusvahendite kasutamine ning lavastusliikide kombineerimine võikski olla üks noorele vaatajale suunatud teatri osa ning selle tasakaalu otsimise teel me praegu oleme. Olen tänulik meie toetavale kollektiivile ja vaatajatele.”

„Aasta keskmine saalide täituvus oli 90% ja mitmel kuul lausa ligi 100%,” ütles teatrijuht Joonas Tartu. „Suur publikuarv ei ole eesmärk omaette, kuid on näha, et meie teatri professionaalne ja hoidev õhkkond ning eesmärk pühenduda sisulisele läheb teatrikülastajale korda.”

Eelmisel aastal jõudis NUKU teatri publiku ette seitse uuslavastust. Lisaks toimus kevadel Leino Rei kunstilisel juhtimisel rahvusvaheline nuku- ja visuaalteatrifestival NuQ Treff, kus võis näha 21 lavastust maailma nuku- ja visuaalteatriparemikust. „Oleme otsinud läbivalt sisu ja vormi dialoogi ning püüdnud seda tervikpildiks ühendada kolmel paralleelsel liinil – programm, mis rikastaks kohalikku teatripilti, visuaalteatri mõtestamine ja festivalil etendunud lavastuste analüüs ning praktiline meistriklass, mis inspireeriks ja arendaks meie oma teatri inimesi,” ütles Rei.

NUKU muuseumi juhi Maria Uski sõnul kasvas lasteaia- ja kooligruppide huvi nii töötubade kui ka õppeaineid teatri kaudu käsitlevate lõimtundide vastu. Igapäevategemiste kõrval alustas NUKU muuseum uute ettevõtmistega, mh muuseumikogu uurijatele kättesaadavaks tegemisega.

„Loominguliselt mitmekülgse aasta jooksul käivitasime programmid kolmandatest riikidest Eestisse asunud inimeste kultuurilise kohanemise toetamiseks nukuteatrikunsti abil,” ütles Usk, „ja koostööprojektis Ukraina Kultuuriseltsiga sündis ukraina- ja eestikeelne lavastus „Seal, kus kodu”. Aasta lõpust hoiab muuseumis toimuval silma peal suurim teatrilaval mänginud nukk – läbi kolme korruse ulatuv 7-meetrine Gulliver.”

NUKU teatris tegutseva noorte autorite dramaturgialaboratooriumi esimese hooaja tulemusena loeti avalikult ette Silvia Urgase ja Oliver Bergi debüütnäidendid. Sügisel lükati koostöös Eesti Draamateatriga käima noorte kriitikalaboratoorium. Tänavu jaanuaris toimuvad järjekordsed NUKU teatri noortestuudio sisseastumiskatsed.

Kevadhooajal on plaanis neli uuslavastust: noortele ja täiskasvanutele toob Mihkel Kohava (EMTA lavakunstikool) veebruaris lavale August Kitzbergi „Tuulte pöörises” Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 29. lennu lõpulavastusena, aprillis jõuab esietenduseni vanusele 12+ suunatud lavastus ühelt eesti teatri intrigeerivamalt ja hinnatumalt lavastajalt Renate Keerdilt. Priit Pärna Tagurpidi” tõlgendus vanusele 7+ esietendub Leino Rei lavastajakäe all mais ning suvelavastuseks on Jaanika Juhansoni näidendivõistlusel auhinnatud „Kummituste suvi”, mille toob Kernu mõisa küünis lavale Mirko Rajas.

(Fotod aastal 2019 esietendunud lavastustest "Apelsinitüdruk" (foto Kulla Laas),  "Ikaaria mängud" (Siim Vahur),  "Momo" (Gabriela Liivamägi), "Päike, Kuu ja tähed" (Siim Vahur), "Röövel Hotzenplotz" (Siim Vahur), "Tõrksa taltsutus" (Sabine Burger) ja "Vapruse värinad" (Andres Roosileht). 

Veel uudiseid